Gjykata Supreme i thotë “JO” Biden për të vaksinuar me detyrim punonjësit e firmave private

Shkruar nga: M Gjini | Publikuar më: 13.01.2022, 22:23

Gjykata Supreme e SHBA-së, dha këtë të enjte një vendim të përzier mbi kërkesat e vaksinimit të administratës Biden në vendin e punës kundër Covid-19, duke rivendosur një mandat vaksine për punonjësit e kujdesit shëndetësor, por duke bllokuar përkohësisht rregullin e vaksinës ose testit për punëdhënësit e mëdhenj privatë, ndërsa procesi gjyqësor kundër të dyve ecën përpara.

Gjykata peshoi nëse do të ndalonte përkohësisht mandatin e vaksinës ose testit për punëdhënësit privatë dhe nëse do të rivendoste një kërkesë vaksinimi për punonjësit e kujdesit shëndetësor, të cilën gjykatat federale të apelit e kishin bllokuar në 24 shtete të kombinuara.

Grupet e biznesit dhe shtetet e udhëhequra nga GOP që sfidonin politikat argumentuan se qeveria federale nuk kishte autoritetin për t'i zbatuar ato pa miratimin e Kongresit dhe rregullat do të bënin kërdi duke shkaktuar mungesë të gjerë të personelit.

Gjykata vendosi 6-3 për të bllokuar mandatin e vaksinës ose testit, duke vendosur se Sekretarit të Punës Marty Ëalsh "i mungonte autoriteti për të vendosur mandatin" dhe duhej t'i lihej Kongresit për të vendosur.

Mandati i vaksinës ose testit është një "shkelje e rëndësishme" në jetën dhe shëndetin e punonjësve, vendosi gjykata dhe lejimi i qeverisë federale "të rregullojë rreziqet e jetës së përditshme" do të zgjeronte ndjeshëm autoritetin e saj.

Gjykata vendosi 5-4 se qeveria federale kishte autoritetin për të imponuar politikën e kujdesit shëndetësor, megjithatë, duke theksuar se kërkesat e vaksinave janë "të zakonshme" për punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe shumë janë në fakt në favor të politikës.

Mandati i punëdhënësit privat kishte hyrë tashmë në fuqi më 4 janar dhe filloi të zbatohej më 10 janar, ndërsa rregulli i kujdesit shëndetësor nuk do të fillojë të zbatohet deri në fund të këtij muaji.

Burimi: FORBES | Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania

Më të Lexuarat
Shkarkoni aplikacionin JOQ ALBANIA në platformat
Më të fundit