JOQ Albania
Home

Këshilli i Europës dënon censurën ndaj JOQ ALBANIA: Larg duart nga media e lirë!
Shkruar nga: L Çela | Publikuar më: 01/05/2020 15:17

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Këshilli i Evropës ka hartuar edhe për 2020-ën Raportin vjetor mbi lirinë e shtypit dhe të medias: “Larg Duart nga Liria e Shtypit: Sulme ndaj Medias në Evropë nuk duhet të bëhet normalja e re”.

Raporti vjetor nga organizatat partnere tek Platforma e Këshillit të Evropës për të promovuar mbrojtjen e gazetarisë dhe Sigurinë e Gazetarëve dhe ka përmendur edhe rastin e bllokimit të domainit të portalit JOQ Albania.

Çfarë thuhet në raportin e KE?

Më 30 nëntor 2019 Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare bllokoi portalin e lajmeve joqalbania.com me urdhër të kryeministrit të vendit. Po ashtu në Shqipëri pati një seri ndryshimesh ligjore në ligjet nr. 9918 "Për komunikimet elektronike në Republikën e Shqipërisë" dhe Nr. 97/2013 "Për mediat audio vizuale në Republikën e Shqipërisë ”që do të fuqizonin shtetin dhe autoritetet për të rregulluar përmbajtjen e publikuar nga media online. Ky legjislacion u prezantua si një paketë “anti-shpifje” dhe u aprovua nga Këshilli i Ministrave më 3 korrik 2019. Në Dhjetor 2019, Parlamenti shqiptar miratoi këto ndryshime me shumicë të madhe votash. Organizatat për lirinë e mediave paralajmëruan se paketa do të zëvendësojë vetë-rregullimin aktual të mediave online me rregullore shtetërore dhe hodhi poshtë ndryshimet e minutës së fundit si kozmetike. Pas vetos nga presidenti shqiptar, parlamenti e maxhoranca u pajtua të presë mendimin e Komisionit të Venecias përpara votimit të paketës legjislative nën një procedurë të përshpejtuar në Mars 2020.

Pra Shqipëria është një ndër vendet e përmendura në Raportin vjetor të KE për lirinë e medias dhe shtypit ku qeveria kritikohet për tentativën për të vënë kontrollin mbi to duke propozuar edhe ndryshimet në legjislacionin e vendit.

Raporti Vjetor i KE per lirine e medias