JOQ Albania
Home

OBSH gati të rishqyrtojë këshillat për përdorimin e maskave
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 02/04/2020 14:00

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Organizata Botërore e Shëndetit do të rishqyrtojë vendimin e saj për t'u thënë njerëzve të shëndetshëm të mos vendosin maska për të mbrojtur veten nga koronavirusi.

Një studim i fundit zbuloi se kollitjet dhe teshtitjet mund të përhapin grimcat e virusit deri në një rreze prej tetë metrash rreth një pacienti të infektuar.

OBSH aktualisht nuk rekomandon që njerëzit pa sëmundje të përdorin maska për fytyrën sepse ka pak prova që ato ndihmojnë dhe ato do të përdoren më mirë nga punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe pacientët që testohen pozitiv.

Por mund të jenë gati të ndryshojë mendim, sipas një ish-drejtori të sëmundjes infektive në organizatë.

Profesor David Heymann, tani një ekspert i brendshëm në Shkollën London të Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale, tha që OBSH do rihapë diskutimet e saj për maska sot.

Ai tha që zyrtarët mund të vendosnin t'i këshillojnë njerëzit që maska të jenë të dobishme, por njerëzit do të duhet të veshin ato me një vulë të përshtatshme rreth hundës dhe t'i veshin ato gjatë gjithë kohës.

Profesori Heymann tha:

Tani ka një debat në lidhje me dobinë e maskave sepse Hong Kongu ka siguruar disa prova që maskat mund të jenë të dobishme në mbrojtjen e individëve nga infeksioni. Ende nuk është e qartë nëse është e vërtetë apo jo. WHO, grupi me të cilin unë punoj, po debaton që me një grup ekspertësh në të gjithë botën nesër, për të kuptuar nëse ka prova që do të kërkonin një ndryshim në atë që WHO rekomandon tani për maska. Ajo që rekomandohet është që ata me të vërtetë nuk kanë një rol të madh në mbrojtjen e njerëzve nga infeksioni, përveç në rastet e punonjësve të kujdesit shëndetësor, ku ata gjithashtu mbajnë mbrojtëse të syve dhe ata gjithashtu kanë një rol nga mbrojtja e të tjerëve nga kollitja ose teshtitja. Por ndërsa provat bëhen të disponueshme, duket se do të ketë një debat që përpiqet të vendosë nëse maskat luajnë një rol në një pikë të shpërthimit. Dhe më besoni, nëse ata e bëjnë, ekziston një sektor privat mjaft i shëndetshëm për të filluar prodhimin e atyre maskave në sasi të nevojshme.

Ai i bëri komentet në një konferencë në institutin britanik Chatham House në Londër dje.

OBSH aktualisht thotë se njerëzit e shëndetshëm duhet të mbajnë vetëm një maskë nëse po kujdesen për një pacient COVID-19, ose nëse kolliten dhe teshtijnë vetë.

Koronavirusi mendohet të përhapet vetëm përmes kontaktit të ngushtë me të tjerët, të përcaktuara si brenda dy metrave rreth një pacienti të infektuar.

Burimi: Daily Mail | Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania