JOQ Albania
Home

Pas kancerit/ Depresioni, sëmundja që frikëson më shumë dhe kostot e tij
Shkruar nga: A Shehaj | Publikuar më: 08/01/2020 8:41

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Çfarë është depresioni dhe cila është origjina e saj? Sa na frikëson kjo sëmundje? Këto janë disa nga pyetjet e përgjigjura nga vullnetarët e përfshirë në një studim të kryer nga “Onda” në një anketim prej mbi një mijë njerëz, gra dhe burra.

Sa është i frikshëm depresioni

Depresioni është shumë i frikshëm: kjo është ajo që del pas mbledhjes së mendimit të të intervistuarve, sipas të cilëve depresioni renditet i dyti pas tumoreve për shkak të ndikimit të perceptuar në jetën e atyre që vuajnë prej tij dhe atyre që kujdesen për një person i cili preket. Mbi gjysma e të intervistuarve (58%) besojnë se depresioni paraqet një patologji plotësisht të krahasueshme me ato fizike, e cila, si e tillë, duhet të diagnostikohet dhe trajtohet herët; sidoqoftë, një në katër persona e nënvlerësojnë sëmundjen, duke e përshkruar atë si një gjendje mendore të pakuptueshme në kompleksitetin dhe thellësinë e saj, me të cilën mund të jetojë vetëm me të.

Risultati immagini per depression

Shkaqet dhe simptomat

Depresioni nuk gjurmohet në një faktor unik, por perceptohet si pasojë e një seri elementësh: për ata që kanë marrë një diagnozë, shkaqet duhet të gjenden në traumë (69%) ose stres (60%), ndërsa ata që nuk e kanë provuar atë ai beson se ajo buronte kryesisht nga një brishtësi emocionale (67%).

Cilat janë simptomat kryesore që lidhen me depresionin? Pjesa më e madhe e të intervistuarve i identifikon ato në prirjen e mendimeve negative (69%), vetmisë (67%), trishtimit (63%).

Në të vërtetë, kjo perspektivë duhet të zgjerohet sepse depresioni ndikon edhe në funksionimin shoqëror dhe individual të personit, duke krijuar shpesh shqetësime të mëdha, dhe nganjëherë duke zvogëluar aftësi, në interpretimin e rolit që kërkohet në familje, mjedisin socio-relacional ose të punës.

Vetëm një në tre të anketuar pranon se të njëjtat çrregullime njohëse, të tilla si vështirësi në marrjen e vendimeve ose ruajtjen e përqendrimit, krijojnë një ndikim të fortë në jetën e pacientit dhe të njerëzve përreth tij.

Risultati immagini per depression

Kostot

Depresioni ka kosto shumë të larta, nga pikëpamja ekonomike dhe njerëzore: kosto që janë rreth 800 miliardë dollarë por që janë të destinuara të rriten gjithnjë e më shumë, nëse konsiderojmë se, deri në vitin 2030, do të jetë sëmundja më e zakonshme kronike, sipas të dhënave nga Organizata Botërore e Shëndetit. Përsëri sipas OBSH-së, afro 56% e pacientëve nuk marrin trajtim adekuat.

Risultati immagini per depression