JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Keqinformimi funksionon më mirë sesa “censura”
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 05/11/2019 16:49

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një rritje në mbikëqyrjen e mediave sociale, kërkime pa garanci të pajisjeve të udhëtarëve në kufi dhe përhapja e vazhdueshme e keqinformatave janë ndër arsyet pse SH.B.A.-ja ka rënë në renditjen e lirisë së internetit.

Megjithëse Freedom House tha që Sh.B.A gëzon disa nga liritë më të mëdha të internetit në botë, vendosja e saj në renditjen botërore u zvogëlua për të tretin vit radhazi. Rënia e pikës së vetme të vitit të kaluar u fajësua për shfuqizimin e neutralitetit neto. Islanda dhe Estonia mbetën në krye të tabelave, sipas renditjes, me Kinën dhe Iranin që renditen me internetin më pak të lirë.

Raporti thoshte se platformat dixhitale, përfshirë mediat sociale, janë shfaqur si "fushë beteje" e re për demokracinë, ku qeveritë tradicionalisht do të përdorin censurën dhe teknologjitë bllokuese të faqeve. Aktorët shtetërorë dhe partizanë kanë përdorur keqinformata dhe propagandë për të shtrembëruar faktet dhe opinionet gjatë zgjedhjeve në dhjetëra vende gjatë vitit të kaluar, përfshirë zgjedhjet afatmesme të SHBA për vitin 2018 dhe zgjedhjet e Parlamentit Evropian 2019.

"Shumë qeveri po zbulojnë se në mediat sociale, propaganda funksionon më mirë sesa censura," tha Mike Abramowitz, president i Freedom House.