JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Ky robot mbështetet në reflekset njerëzore për të mbajtur ekuilibrin
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 31/10/2019 16:45

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Aq sa do të donim të mendonim se po hyjmë në një epokë të robotëve autonome, ata në të vërtetë janë akoma mjaft të pafuqishëm. Për t'i mbajtur ata të mos bien gjatë gjithë kohës, reflekset e shpejta të një njeriu mund të jenë zgjidhja. Por njeriu duhet të ndiejë atë që po ndjen roboti – dhe kjo është vetëm ajo që provojnë këta studiues.

Robotët bipedalë janë të shkëlqyeshëm në teori për lundrimin e mjediseve njerëzore, por natyrisht janë më të prirur të bien sesa robotët katërkëmbësorë ose me rrota. Megjithëse ata shpesh kanë algoritme të sofistikuar që ndihmojnë në mbajtjen e tyre drejt, në disa situata ato thjesht nuk mund të jenë të mjaftueshme.

Si një mënyrë për të kapërcyer atë boshllëk, studiuesit në MIT dhe Universiteti i Illinois-Champaign bashkuan një lloj sistemi hibrid robot- humant që të kujton qoftë Pacific Rim ose Evangelion (ose Robot Jox, nëse dëshironi të shkoni në atë rrugë). Megjithëse referencat mund të jenë shkencore, nevoja për këtë lloj gjëje është e vërtetë, shpjegoi U i Jo Io Ramos, bashkë-krijues i sistemit me Sangbae Kim të MIT-it.