JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

NHS pagers zbulojnë të dhëna mjekësore
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 30/10/2019 16:53

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një pajisje radio amatore e ekspozuar në internet dhe e zbuluar nga një studiues i sigurisë po mblidhte në kohë reale të dhëna mjekësore dhe informacion shëndetësor të transmetuar nga spitalet dhe ambulancat nëpër qytete të Sh.B.A-së.

Pajisja , e drejtuar nga një shtëpi në Londrën e Veriut, po merrte valë radio nga ajri dhe i përkthente ato në tekst të lexueshëm. Ekrani i kompjuterit i hobiistit po mbushte mesazhe në lidhje me urgjencat mjekësore në kohë reale nga i gjithë rajoni. Për disa arsye, hobiisti kishte ngritur një webcam të lidhur në internet të drejtuar në ekran. Por për shkak se nuk kishte ndonjë fjalëkalim në kamera në internet, kushdo që dinte se ku mund të shikonte mund të shihte gjithashtu atë që ishte në ekranin e kompjuterit të pajisjes.

Daley Borda, një studiues i sigurisë , ishte në shtëpi në Florida kur u përpoq me kamerën e ekspozuar. Rrjedha e drejtpërdrejtë ishte e trashë, dhe cilësia e pamjeve ishte aq e dobët sa ishte thjesht e mundur të bëhej teksti në ekran. "Ju mund të shihni detaje të thirrjeve që vijnë – emri i tyre, adresa dhe dëmtimi,"

Një mesazh thoshte se një burrë 98-vjeçar kishte rënë në adresën e shtëpisë. Disa momente më vonë, një mesazh tjetër thoshte se mashkulli 49-vjeçar po ankohej për dhimbje gjoksi në një rezidencë afër. Njëra pas tjetrës, mesazhet po shpërthenin, duke përshkruar aksidente, incidente, urgjenca mjekësore, shpesh duke përfshirë adresat e shtëpive.