JOQ Albania
Home

Aplikacionet Android në Google Play të infektuar nga adware.
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 24/10/2019 14:40

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Studiuesit e sigurisë kanë gjetur dhjetëra aplikacione Android në dyqanin Google Play që shërbejnë reklama për viktimat që nuk dyshojnë, si pjesë e një skemë të fituar parash. Studiuesit e ESET gjetën 42 aplikacione që përmbajnë adware, për të cilët thonë se janë shkarkuar mbi 8 milion herë që kur filluan debutimin e parë në korrik 2018.

Këto aplikacione duken normale, por veprojnë në mënyrë të poshtër. Pasi një përdorues që nuk dyshon të instalojë një aplikacion të infektuar me adware, aplikacioni do të shfaq reklama në ekran të plotë në ekranin e pajisjes në intervale gjysmë të rastit. Shpesh aplikacionet do të fshijnë ikonën e tyre të shortcut, duke e bërë më të vështirë për t'u hequr. Aplikacionet e infektuara me adware gjithashtu do të imitojnë aplikacionet e Facebook dhe Google për të shmangur dyshimin, me gjasë si një mënyrë për të zhdukur nga aplikacioni aktual i shërbimit të reklamave dhe për t'a mbajtur aplikacionin për aq kohë sa të jetë e mundur.

Në sfond, aplikacionet po dërgonin gjithashtu të dhëna në lidhje me pajisjen e përdoruesit – duke përfshirë nëse janë instaluar disa aplikacione dhe nëse pajisja lejon aplikacione nga burime dyqanesh jo të aplikacioneve – të cilat mund të përdoren për të instaluar më shumë softuer me qëllim të keq në një pajisje.

"Funksionaliteti i adware është i njëjtë në të gjitha aplikacionet që kemi analizuar," tha Lukas Stefanko, një nga studiuesit e sigurisë së ESET.Studiuesit zbuluan gjithashtu se aplikacionet do të kontrollonin për të parë nëse një pajisje e prekur ishte e lidhur me serverët e Google në një përpjekje për të parandaluar zbulimin. Nëse aplikacionet mendojnë se janë duke u testuar nga mekanizmat e sigurisë të Google Play, të cilat gjoja e mbajnë dyqanin e aplikacioneve pa aplikacione me qëllim të keq, ngarkesa e adware nuk do të nxitet.