JOQ Albania
Home

Ky startup sapo mblodhi 8 milion dollarë për të ndihmuar mjekët e zënë të vlerësojnë shëndetin e 50 milion të moshuarve
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 08/10/2019 16:53

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Në të gjithë globin, popullsia e njerëzve që janë të moshës 65 vjeç e më të vjetër po rritet më shpejt se çdo grupmoshë tjetër. Sipas të dhënave të Kombeve të Bashkuara, deri në vitin 2050, një në gjashtë persona në botë do të jetë mbi moshën 65 vjeç, nga një në 11 që janë tani. Ndërkohë, në Evropë dhe Amerikën e Veriut, deri në vitin 2050, një në katër persona mund të jenë 65 vjeç ose më shumë. Jo për t’u cuditur, startups gjithnjë e më shumë po e njohin mundësinë për t’u kujdesur për këtë popullsi të plakur.

BrainCheck, një startup me 20 persona, me bazë në Houston, produkti rreth kujdesit shëndetësor i të cilit synon të ndihmojë mjekët të vlerësojnë dhe të gjurmojnë shëndetin mendor të pacientëve të tyre, është ndër këta të fundit. Sot, startupi është duke shpallur $ 8 milion në Raundin e Financimit në Serinë A të bashkë-udhëhequr nga S3 Ventures dhe Tensility Venture Partners.

YK: Ne shikuam peizazhin dhe kuptuam se vlerësimi më konjitiv është [trajtohet nga] një subspecialitet i psikologjisë klinike të quajtur neuropsikologji, ku pacientëve u bëhet një seri testesh dhe secila është krijuar për të hetuar një lloj të ndryshëm të funksionit të trurit – memorie, vëmendja vizuale, arsyetimi, funksioni ekzekutiv. Ata matin shpejtësinë dhe saktësinë, dhe bazuar në këtë, përcaktojnë nëse ka një deficit në atë fushë. Por testimet janë bërë në mënyrë klasike në letër dhe ishte një proces i gjatë. Ne i digjitalizuam dhe i gamifikuam dhe i bëmë ato të arritshme për të gjithë ata që janë në rrjedhën e sipërme të neuropsikiologjisë, përfshirë neurologët dhe mjekët e kujdesit parësor.

Si funksionon produkti dhe si administrohet?

Një vlerësim bëhet gjithçka në një iPad dhe zgjat rreth 10 minuta. Ato zakonisht administrohen në zyrën e një mjeku nga teknikë mjekësorë, megjithëse mund të administrohen nga distanca përmes telemjekësisë, gjithashtu. Jo kuize dhe jo pyetje subjektive si, "Si mendoni se jeni duke bërë?" Por detyra më tepër objektive, siç janë lidhja e pikave, dhe në cilën mënyrë është duke shënuar shigjeta qendrore – të gjitha gjatë matjes së shpejtësisë dhe saktësisë.