JOQ Albania
Home

Shkencëtarët krijojnë zemrën e parë në botë të printuar 3D
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 16/04/2019 11:26

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Kërkuesit në Izrael kanë krijuar me sukses një zemër të bërë nga indet njerëzore duke përdorur një printer 3D.

Ky hap historik dhe inovativ që ka arritur ekipi në Universitetin e Tel Aviv ka tejkaluar printimet e mëparshme të indeve njerëzore, të cilat nuk përfshinin enët e gjakut.

Shpresohet se ky zhvillimi teknologjik mund të jetë një hap i madh në luftën kundër sëmundjeve të zemrës.

Profesor Tal Dvir nga School of Molecular Cell Biology ishte ai që udhëhoqi studimin.

Kjo është hera e parë që dikush kudo në botë ka projektuar me sukses dhe ka printuar një zemër të plotë të mbushur me qeliza, enë gjaku, barkushe dhe çdo gjë tjetër.

Profesori Tal Dvir tregon:

Kjo zemër është bërë nga qeliza njeriu të marra nga pacientë.. Në procesin tonë, këto ‘materiale’ shërbejnë si bio-boje, substanca të bëra nga sheqerna dhe proteina që mund të përdoren për printimin 3D të modeleve të indeve komplekse.”

Burimi: UNILAD| Përktheu dhe përshtati: JOQ Albania