JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Parlamenti Evropian: Martesat dhe çiftet LGBTQI duhet të njihen në të gjithë BE-në
Shkruar nga: A Shehaj | Publikuar më: 14/09/2021 14:44

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Anëtarët e Parlamentit Evropian kanë bërë thirrje për një rezolutë që njeh martesat e të njëjtit seks dhe marrëveshjet e nënshkruara nga çiftet e të njëjtit seks në të gjithë Bashkimin Evropian. Deputetët europianë i bëjnë thirrje Komisionit të ndërmarrë veprime kundër Rumanisë, Hungarisë dhe Polonisë për shkelje të vlerave të BE -së, duke theksuar se Bashkimi duhet të heqë të gjitha pengesat për personat LGBTQI në ushtrimin e të drejtave të tyre themelore. Rezoluta për të drejtat LGBTQI në BE mori 387 vota pro, 161 kundër dhe 123 abstenime. Parlamenti Evropian bën thirrje që atyre t'u jepet mundësia për të ushtruar plotësisht të drejtat e tyre, përfshirë të drejtën për lëvizje të lirë, në të gjithë Bashkimin.

Rezoluta thotë se martesat ose marrëveshjet e bashkëjetesës të lidhura në çdo shtet anëtar duhet të njihen në të gjitha shtetet anëtare në të njëjtën mënyrë, dhe bashkëshortët dhe partnerët e të njëjtit seks duhet të trajtohen në të njëjtën mënyrë si çiftet heteroseksuale. Pas vendimit të Gjykatës Evropiane të Drejtësisë " Coman & Hamilton ", sipas të cilit dispozitat për bashkëshortët në Direktivën e Lëvizjes së Lirë zbatohen edhe për çiftet e të njëjtit seks, Komisioni duhet të marrë masa zbatuese kundër Rumanisë, ku qeveria nuk ka përditësuar legjislacioni kombëtar për të pasqyruar atë vendim, thonë eurodeputetët.

Rezoluta gjithashtu u bën thirrje të gjitha vendeve të BE -së të pranojnë si prindër të ligjshëm të rriturit e shënuar në certifikatën e lindjes së fëmijës. Për të siguruar që fëmijët të mos bëhen pa shtetësi kur familjet e tyre lëvizin midis Shteteve Anëtare, Parlamenti argumenton se familjet duhet të trajtohen në të njëjtën mënyrë në të gjithë BE. Së fundi, eurodeputetët vërejnë diskriminimin me të cilin përballen komunitetet LGBTQI në Poloni dhe Hungari. Parlamenti bën thirrje për veprime të mëtejshme nga BE (procedurat e shkeljes, masat gjyqësore dhe mjetet buxhetore) kundër këtyre vendeve.

Burimi:protothema.gr Përktheu dhe përshtati:JOQ ALBANIA