JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Paditet në SPAK dhëndri i Berishës/ Privatizimi i Partizanit, padi edhe ndaj Berishës dhe Imamit
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 24/11/2020 21:06

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Privatizimi i kompleksit Partizani është denoncuar si një aferë e pastër korruptive e qeverisë Berisha. Të kallëzuarit janë ish kryeministri Sali Berisha, ish ministri mbrojtjes Arben Imami, anëtarë të tjerë të qeverisë Berisha, përfshi Jamarbër Malltezi dhëndrin e Sali Berishës përfitues direkt i kësaj prone si dhe drejtues të shtabit të ushtrisë shqiptare bashkë me administratorët dhe aksionerët e dy kompanive ndërtuese në atë kompleks.

Duke u bazuar në dokumentacionet që disponon “Top Channel”, qytetarëve shqiptarë që prej vitit 2012 i ishte premtuar që çështja e transferimit tek disa ish pronarë, sipas vlerësimeve kanë problematika të lidhura me ligjin dhe falsifikimin e dokumentave zyrtare. Përfshirja e familjes Berisha, të dhëndrit të tij Jamarbër Malltezi, elementëve të shpërdorimit të detyrës dhe ndikimit të paligjshëm janë vertetuar. Ndërkohë, duke marr parasysh shkresat dhe dokumentet zyrtare në Qendrën e Regjistrimit të Bizneseve, të gjitha dyshimet për kompleksin prej 17 kullash rezulton tashmë të jetë pronar i më shumë se 35% të vlerës të kësaj prone Jamarbër Malltezi.

Gjatë kohës që vijon procedura e privatizimit nga organet publike Ministria e Mbrojtjes, Ministria e Ekonomisë dhe Agjencia e Trajtimit të Pronave, konstatohet se i kallëzuari Jamarbër Malltezi jo vetëm që bëhet përfaqësues ligjor për të gjithë ish pronarët, por bëhet edhe garantues i marrëdhënies finale të përfitimit të të gjithë sipërfaqes si dhe të qëllimit të realizimit të veprës. Fakt i cili provohet me detyrimin nga të gjithë ish pronarët që ti japin këtij të fundit jo më pak se 5% të vlerës së kthyer duke provuar kështu garancinë 100% që Jamarbër Malltezi përfiton këtë sipërfaqe. Për të ilustruar më mirë këtë skandal, jepen shifrat e mëposhtme.

Një pronë me rreth 10.000 m2, në qendër të Tiranës në vitin 2008 e prapa, është privatizuar me një vlerë prej 100.000 dollarë. Nëse çdo qytetar shqiptar do ta vlerësonte, është një pronë me 10.000 m2. Duke ndërtuar 17 kulla me një vlerë 21 milionë euro kjo është blerë më pak se vlera e një garsonjere të shitur në atë zonë.