JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Korçë/ Gjuetia e paligjshme “masakron” thëllëzat e malit, autoritetet shtetërore shfaqin indiferentizëm
Shkruar nga: S Shtjefni | Publikuar më: 28/10/2020 19:25

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Gjuetia e paligjshme është kthyer në një fenomen tepër të shëmtuar në vendin tonë. Pavarsisht thirrjeve për stopim të kësaj masakre, situata e vrasjes së kafshëve nuk ka ndryshuar ende. Ky skandal është vërejtur edhe në malin e Korçës, teksa përmes një video shihet gjuetia e thëllëzës së malit. Edhe pse është një aktivitet kriminal, si duket instancat përkatëse kundër këtij fenomeni kanë bërë një sy qorr dhe një vesh shurdh.

Thëllëza e malit (Alectoris graeca graeca) është një lloj autokton i trojeve tona. Për shkak të ndryshimeve demografike e për pasojë dhe të praktikave bujqësore në habitatet e saj, në disa zona, popullata e saj është pakësuar, e në disa të tjera ku popullata ka qenë e qëndrueshme, po dëshmohet mungesa e plotë e këtij lloji.⁣ Ndërkohë pas kësaj video shihet se fjala gjueti ka marrë tjetër rrjedhë, ndërsa vë në dukje një mungesë të theksuar respekti ndaj gjahut.

View this post on Instagram

Gjuetia e paligjshme: Vriten masivisht individët e thëllëzës së malit në Korçë⁣ ⁣ Pavarësisht thirrjeve të organizatave mjedisore, situata e vrasjes dhe tregtimit të jetës së egër në Shqipëri nuk ka ndryshuar. Duket sikur autoritetet shtetërore i kanë mbyllur sytë ndaj këtyre aktiviteteve.⁣ ⁣ Thëllëza e malit (Alectoris graeca graeca) është një lloj autokton i trojeve tona. Për shkak të ndryshimeve demografike e për pasojë dhe të praktikave bujqësore në habitatet e saj, në disa zona, popullata e saj është pakësuar, e në disa të tjera ku popullata ka qenë e qëndrueshme, po dëshmohet mungesa e plotë e këtij lloji.⁣ ⁣ Përveç faktit se jemi në moratorium të plotë gjuetie, shifra të tilla, si këto 13 thëllëza të vrara, janë të papranueshme për gjuetinë e thëllëzës së malit. Kjo, në planin e gjuetisë së qëndrueshme, konservimit të llojit dhe duke marrë parasysh problemet me ndryshimin e habitateve. Gjuetia për qëllime rekreative e sportive nuk mund të përçojë këto pamje ku tregohet një mungesë e theksuar respekti ndaj gjahut, apo edhe llojit duke marrë parasysh shifrat në video.⁣ ⁣ Kërkesa mbi rishikimin e ligjit të gjuetisë si një mjet për të adresuar të gjitha problematikat dhe paqartësitë, po ashtu dhe krijimi i Këshillit Kombëtar të Faunës, mbeten prioritare dhe një thirrje e vazhdueshme e organizatës sonë kundrejt autoriteteve.⁣ ⁣ —————–⁣ ⁣ Poaching in Albania: Individuals of rock partridge illegally killed⁣ ⁣ Despite our constant calls, the situation of illegal poaching and trading of wildlife in Albania remains unresolved. It seems like Albanian authorities are blind before such actions. Please see the link in bio. @euronaturorg

A post shared by PPNEA (@ppnea) on