JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Tender i “çmendur”/ 3,2 miliardë lekë për ushqim në Spitalin Psikiatrik të Elbasanit, e fiton e arrestuara për mashtrim
Shkruar nga: M Gjini | Publikuar më: 15/07/2020 21:57

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një tender me plot gojën “i çmendur” është publikuar këto ditë. Bëhet fjalë për plot 3,2 miliardë lekë të vjetra me TVSH për gatim dhe shpërndarje ushqimi në Spitalin Psikiatrik të Elbasanit dhe qendrat në varësi të tij. Është e paimagjinueshme se si mund të shpenzohen kaq shumë miliarda vetëm për gatim dhe ushqim dhe jo për gjithë vendin, as për një rajon apo qytet, por vetëm për Spitalin Psikiatrik dhe qendrat në varësi të tij në Elbasan. Me këto para, fare mirë jo vetëm mund të ishin rikonstruktuar shumë spitale por madje do ishin veshur edhe me ar. Por në Shqipërinë tonë, vjedhjet bëhen në një mënyrë aq galopante sa shihen edhe çudira të tilla. Madje jo vetëm kaq, por tenderin e ka fituar e arrestuara për mashtrim me TVSH-në, Shpresa Joanidhi. Le të dalim tek faktet.

Tenderi që mban numër reference REF-50034-02-11-2020, ka për objekt “Shërbim gatimi dhe shpërndarje ushqimi (katering) për Sadik Dinçi” Elbasan dhe qendrat në varësi të tij”. Fondi i përgjithshëm i marrëveshjes kuadër është 268.475.020 lekë të reja pa TVSH ose gati 3,2 miliardë lekë të vjetra me TVSH. Proçedura e prokurimit është “Procedurë e hapur mbi kufirin e lartë monetar”- Shërbime dhe në këtë tender kanë marrë pjesë 3 kompani.

Njëra prej tyre nuk ka ofruar fare as vlerë ekonomike dhe asnjë nga dokumentacionet e kërkuara në tender, çka të bën të dyshosh shumë se ka marrë pjesë sa për numër në një tender ku fituesi është i paracaktuar. Themi këtë, pasi nuk ka asnjë arsye se pse një kompani duhet të marrë pjesë në një tender dhe më pas të ofrojë vlerë zero, pra përse mori pjesë atëherë? Kompania tjetër ofroi vlerën 255,040,508 lekë të reja pa TVSH dhe u skualifikua.

Ndërkohë u shpall fitues bashkimi i operatorëve ekonomikë “Olta SHARRA” dhe “DION-AL” SHPK. Olta Sharra rezulton të jetë regjistruar pranë Qendrës Kombëtare të Biznesit si Person Fizik. Nëse i hedhim një sy të dhënave publike të fituesit, shohim se Olta Sharra ka fituar për periudhën 2014-2020 shifrën e pabesueshme prej mbi 6 milionë euro. Është një mister se si një individ me formë ligjore Person Fzik (pra jo SH.P.K. apo SH.A.) të ketë fituar nga shteti shqiptar mbi 6 milionë euro. Ka dyshime të forta se në fakt pas saj mund të fshihet një personazh i njohur dhe i lakuar së tepërmi përsa i përket tenderave të fituar në ushqimet e spitaleve në vend.

Nga ana tjetër, operatori tjetër fitues, “DION-AL” SHPK, është në fakt ish kompania “Shpresa” SHPK pronarja e së cilës Shpresa Joanidhi u arrestua bashkë me shumë biznesmenë të tjerë në shtator të vitit 2019 për krijim skemash mashtrimi me Tatimin e Vlerës së Shtuar dhe u akuzuan nga prokuroria se i kishin shkaktuar shtetit një dëm prej miliona eurosh.

Çuditërisht, po kjo kompani, pas më pak se një viti, fiton një tender me shumën marramendëse prej 3,2 miliardë lekësh për gatimin dhe shpërndarjen e ushqimit të vetëm një spitali në Elbasan dhe qendrave në varësi të tij . Nuk ka shtet këtu, jo. Gjak e dhjamë o Shpresa!