JOQ Albania
Home

“Unë kam qenë një fëmijë i dhunuar. Karantina me babanë tim do të kishte qenë ferr”
Shkruar nga: N Hoxha | Publikuar më: 22/05/2020 22:37

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

NgaWendy Knight

Ndërsa gjithçka u izolua nga koronavirusi i ri, miliona fëmijë ishin të bllokuar në shtëpitë e tyre me prindërit abuzive. Urdhrat që qëndrojnë në shtëpi të lëshuara nga qeveritarët maskojnë realitetin brutal. Shtëpia nuk është e sigurt për djemtë dhe vajzat që jetojnë me burra të dhunshëm. Shumë kohë para pandemisë, unë isha një nga ato vajza.

Kur shkolla dha pushime gjatë verës, unë isha e dëshpëruar. I izoluar nga miqtë, mësuesit dhe trajnerët e mi, unë u privova nga ndërveprimet që më mbanin të shëndetshme.

Babai im nuk do të lejonte nënën time të merrte patentë shoferin. Ne nuk mund të përballonim kampin veror, apo te shkonim me pushime. Ne ishim të mbërthyer në shtëpi me një burrë që godiste, shante dhe mallkonte gruan e tij, pra nënën time.

Çfarë nuk shikoja, çfarë nuk dëgjoja nga shtrati im ose dollapi ku fshehsha. Për shumë njerëz, karantina nuk është pushim. Nuk mund ta imagjinoj të jetoj me javë e izoluar me babanë tim të dhunshëm. Megjithatë, ky është trishtimi që shumë fëmijë kanë duruar këto muajt e fundit.

Në një mesazh për "rritjen e tmerrshme globale të dhunës në familje" gjatëizolimi, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara António Guterres u kërkoi qeverive të krijojnë siguri për gratë dhe fëmijët e dhunuar.

Historikisht, dhuna në familje rritet gjatë kohës së stresit për shkak të ekonomisë. Studiuesit kanë vërejtur se gjatë Depresionit të Madh dhe krizës së fermave të viteve 1980, pati një rritje të konfliktit martesor. Për ata që përballen me vështirësi financiare, recesioni i madh shënoi një rritje të burrave agresiv.

Traumat e fëmijërisë ndikojnë në jetën e një fëmijë më vonë.

Hulumtimet e fundit kanë konfirmuar atë që kanë mësuar të mbijetuarit si unë. Nuk ka shpëtim nga trauma e hershme. Sipas një studimi për vitin 2018 në revistën “Journal of the American Medical Association”, të rriturit e ekspozuar ndaj dhunës kur kanë qenë fëmijë vuajnë pasoja psikologjike dhe financiare afatgjata.

Ata largohen nga shtëpia me bagazhe të grumbulluar me depresion, çrregullim stresi post-traumatik, sjellje të rrezikshme dhe vështirësi në formimin e lidhjeve të shëndetshme.

Koronavirusi shkaktoi traumë te fëmijët, por në këtë gjë mund të ndihmojnë shkollat. Përfundimisht, COVID-19 do të përfundojë ashtu si edhe gripi i vitit 1918, kolera dhe Vdekja e Zezë.

Shkencëtarët do të zhvillojnë një vaksinë. Mjekët do të zbulojnë një trajtim efektiv. Ne do të përshtatemi me një normalitet të ri të shoqërizimit dhe të bërit biznes. Por për fëmijët e dhunuar, karantina ka krijuar një rrugë edhe më të vështirë.

Burimi:USA Today| Përktheu dhe Përshtati: JOQ-Albania