JOQ Albania
Home

Koronavirusi/ Mjekët: Edhe frymëmarrja apo e folura pa maskë mund t’iu infektojë
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 02/04/2020 23:30

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Vetëm frymëmarrja dhe të folurit mund të përhapin koronavirus, ka paralajmëruar një grup i njohur mjekësh. Një anëtar i Akademisë Kombëtare të Shkencave (NAS) dhe ish dekani i Shkollës së Shëndetit të Harvardit, Dr Harvey Fineberg tha se ndërsa maska ​​kirurgjikale duhet të rezervohen për punonjësit e kujdesit shëndetësor, ai vetë do të përdorë çfarëdolloj mase për të mbuluar fytyrën.

Hulumtimet mbeten të përziera nëse maska ​​kirurgjikale funksionon, si dhe respiratorët N95 dhe nëse mbulesat e fytyrës së rrobave bëjnë efekt në parandalimin e infeksionit, por Dr Fauci vuri në dukje se ato mund të jenë mbrojtëse, dhe sigurisht nuk do të bëjnë dëm.

Në deklaratën e tij, Dr.Fauci tha:

Unë mendoj se nëse kemi maska mjaftueshëm, është mirë t’i përdorim. Nuk po them që të privojmë punonjësit e shëndetësisë nga maskat, sigurisht ata janë të parët që duhet të jenë të pajisuar me to. Si shumica e sëmundjeve të frymëmarrjes, koronavirusi është përhapur në pika të vogla lagështie që mbajnë grimcat e virusit. Prandaj edhe kur thjesht jemi duke ecur diku dhe po marrim frymë, mund të infektohemi apo të infektojmë të tjerë. E njejta gjë edhe teksa jemi duke folur.

Letra e NAS-it drejtuar Shtëpisë së Bardhë vuri në dukje hulumtimin e kryer në një spital kinez që zbuloi se virusi mund të dërgohet në ajër dhe të mbetet aty. Amerikanët tani këshillohen të qëndrojnë më shumë se gjashtë metra larg njëri-tjetrit për të ngadalësuar përhapjen e koronavirusit, por studimet nga Universiteti i Nebraska dhe Instituti i Teknologjisë në Masaçusets (MIT) zbuluan se virusi mund të udhëtojë shumë më tej.

Burimi: DailyMail|Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania