JOQ Albania
Home

Komisioni Europian i kërkon falje Italisë për mungesën e suportit në luftën kundër Covid-19
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 02/04/2020 20:46

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Kreu i Komisionit Evropian i kërkoi falje Italisë për mungesën e solidaritetit nga Evropa në trajtimin e krizës së koronavirus, por premtoi ndihmë më të madhe në trajtimin e pasojave ekonomike. Ka një shqetësim të gjerë në Itali për reagimin e Evropës ndaj pandemisë, duke filluar me mungesën e ndihmave mjekësore dhe me refuzimin midis kombeve veriore për të miratuar lidhje të përbashkëta për të zbutur koston e shërimit.

Presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen tha:

Shumë vende të BE-së u përqëndruar fillimisht tek problemet e tyre. Ata nuk e kuptuan që ne mund ta mposhtim këtë pandemi bashkë, si Union. Kjo ishte e dëmshme dhe mund të ishte shmangur. Sot Evropa po kalon anën e Italisë. Duhej treguar më tepër solidaritet, me një vend kaq të prekur sa Italia. Për këtë gjë, kërkojmë ndjesë. Shpresoj të arrijmë në një zgjidhje të përbashkët dhe efektive.

Çështja kryesore e diskutimit është një kërkesë nga Italia dhe tetë vendet e tjera për të lëshuar "bono rimëkëmbjeje" në emër të të gjitha vendeve të zonës së euros për të ndihmuar në rindërtimin e ekonomisë kombëtare, e cila pritet të futet në recension.Shtetet e pasura si Gjermania, Hollanda dhe Austria deri tani janë pajtuar me idenë e emetimit të bonove me kombet me shumë borxh, si Italia.

Kryeministri italian Giuseppe Conte, tha:

Unë besoj se të gjithë do të kuptojnë përfundimisht që një përgjigje e përbashkët, e rregullt, e fortë dhe e shpejtë evropiane është zgjidhja e vetme. Një përgjigje e ngadaltë do të ishte një përgjigje e padobishme.

Burimi: Reuters|Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania