JOQ Albania
Home

104-vjeçari bëhet personi më i vjetër në botë që shërohet nga Covid-19
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 02/04/2020 16:15

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një burrë 104 vjeç, i cili i mbijetoi Luftës së Dytë Botërore dhe pandemisë së Gripit Spanjoll, besohet të jetë i mbijetuari më i vjetër i koronavirusit në botë.

Bill Lapschies, i cili lindi në Salem në vitin 1916, shfaqi për herë të parë simptoma të lidhura zakonisht me virusin vdekjeprurës, më 5 mars.

Ai u fut shpejt në izolim në Shtëpinë e Veteranëve të Edward C Allworth në Liban, Oregon, ku aktualisht banon.

Ai ishte një nga dy banorët e parë në shtëpi që testoi pozitiv për virusin në 11 mars. Tjetri, një burrë në të 90-ta, ka vdekur.

Shtëpia e Veteranëve të Edward C Allworth deri më tani ka raportuar 16 raste Covid-19 midis banorëve të saj.

Tetë janë rikuperuar, një nuk ka simptoma, dy janë në një gjendje të rëndë, dhe dy kanë vdekur. Tri të tjerët janë të qëndrueshëm.

Autoriteti Shëndetësor i Oregon njoftoi rastin e parë të shtetit Covid-19 në rrethin Marion afër, në të njëjtën kohë Lapschies u bë simptomatik.

Lapschies kishte kontraktuar një rast 'të moderuar' të koronavirusit, sipas mjekut të tij, Doktor Rob Richardson, por kurrë nuk kishte zhvilluar problemet e rënda të lidhura m frymëmarrjen.

Nëse ai nuk do të banonte në Shtëpinë e Veteranëve të Edward C Allworth në kohën e kapjes së virusit, ai ka të ngjarë të ishte transferuar në një spital, tha Doktor Richardson.

Kjo mund të kishte kaluar lehtësisht një rrugë tjetër. Nuk ka shumë ndërhyrje që mund të bëhen.

Doktor Richardson tha për Oregon Public Broadcasting se ai e dinte që ishte çështje 'kur, jo nëse' Covid-19 ndikonte në objektin e tij.

Mendova se mund të kemi një përqindje të vdekshmërisë 30 përqind këtu në objektin tonë sepse të gjithë veteranët tanë kanë disa probleme të tjera mjekësore.

Në shkurt, Shtëpia e Veteranëve të Edward C Allworth këmbënguli të kontrollonte të gjithë njerëzit që vizitonin objektin dhe të kufizonin vizitat, megjithatë ata nuk u ndalën plotësisht.

Në fillim të marsit, banorët si Lapschies të dyshuar për virusin filluan të hyjnë në izolim. Doktor Richardson tha që disa në institucion kishin një lloj infeksioni të frymëmarrjes për të cilin dyshohej se ishte Covid-19.

Dy infermierë që kishin qenë në kontakt me Lapschies dhe banori tjetër i parë i infektuar që vdiq gjithashtu treguan simptoma të ngjashme.

Ata u thanë nga shtëpia që të testohen, por u larguan me simptoma të buta dhe vazhduan të punojnë një javë tjetër. Të dyja më vonë testuan pozitive.

Qendrat e Kujdesit të Veteranëve të Oregonit, të cilët mbikëqyrin shtëpinë, nuk pranuan të komentojnë, sipas Oregon Public Broadcasting.

Më 1 prill, Lapschies festoi ditëlindjen e 104-të të tij në institucion me familjen e tij, 25 ditë nga simptomat e tij të para Covid-19 dhe 19 ditë që kur ai kishte zhvillim të etheve.

Burimi: Daily Mail | Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania