JOQ Albania
Home

Papunësia në SHBA pëson një tjetër rekord për të dytën javë me radhë
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 02/04/2020 15:33

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Numri i amerikanëve që paraqesin kërkesa për përfitime nga papunësia javën e kaluar kanë arritur në 6.6 milion ndërsa më shumë shtete i zbatuan masat e qëndrimit në shtëpi për të frenuar pandeminë e koronavirusit.

Kërkesat fillestare për përfitime nga papunësia u rritën në 6.65 milion në javën e fundit nga një 3.3 milion e pavlerësuar javën e kaluar, sipas shifrave të reja të publikuara nga Departamenti i Punës të enjten.

Numri i amerikanëve që paraqesin kërkesa të reja papunësie pësoi një rekord të lartë për të dytën javë me radhë ndërsa koronavirusi vazhdonte të përhapet me shpejtësi në të gjithë vendin.

Shifrat e reja përbëjnë kërkesat e bëra në javën që përfundon më 28 mars.

Shifra për javën e kaluar është shumë më e lartë se rekordi i mëparshëm prej 3.3 milion të raportuar për javën e kaluar që përfundon më 21 Mars.

Kjo do të thotë që 10 milion amerikanë kanë bërë kërkesë për papunësi në vetëm dy javë.

Më shumë se 80 përqind e amerikanëve janë nën një formë bllokimi, nga më pak se 50 përqind vetëm disa javë më parë, duke lënë zyrat shtetërore të punësimit të mbingarkuara nga një ortek aplikimesh.

Raporti i përjavshëm i qeverisë, të dhënat më në kohë për shëndetin e ekonomisë, ofronte provat më të qarta akoma që bumi i punës më i gjatë në historinë e SHBA ka të ngjarë të përfundojë në mars.

Para se të goditej nga virusi, papunësia në SHBA ishte në nivelin më të ulët në 60 vjet dhe ekonomia ishte më e fortë se kurrë.

Shkarkimet në rritje kanë bërë që shumë ekonomistë të parashikojnë deri në 20 milion punë të humbura deri në fund të prillit.

Shumë punëdhënës po vazhdojnë të zvogëlojnë listat e pagave të tyre në përpjekje për të qëndruar në gjallë gjatë pandemisë, sepse të ardhurat e tyre kanë rënë, veçanërisht në restorante, hotele, palestra, kinema dhe ambiente të tjera që varen nga ndërveprimi ballë për ballë.

Urdhërat e qëndrimit në shtëpi, të imponuar nga shumica e shteteve amerikane, kanë intensifikuar presionin ndaj bizneseve, shumica prej të cilave përballen me qira, kredi dhe fatura të tjera që duhet të paguhen.

Burimi: Daily Mail | Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania