JOQ Albania
Home

ZYRTARE/ FIFA shtyn Botërorin e Klubeve
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 17/03/2020 19:05

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Marrja e kërkesave nga UEFA dhe CONMEBOL për të shtyrë Kampionatin Evropian dhe Kupën e Amerikës, ka bërë që edhe FIFA të shtyjë Botërorin për Klube (FIFA Club World Cup).

Njoftimi zyrtar për shtyp i organit më të lartë të futbollit në botë thotë se ngjarja do të planifikohet më vonë, kur do të ketë qartësi më të madhe për situatën e sportit botëror, në 2021, 2022 ose 2023.

Deklarata nga Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino:

Bota po përballet me një sfidë të paparë shëndetësore dhe në mënyrë të qartë është e nevojshme një reagim global dhe kolektiv. Bashkëpunimi, respekti i ndërsjellë dhe mirëkuptimi duhet të jenë parimet udhëzuese për të gjithë vendimmarrësit që duhet të kenë parasysh në këtë moment të rëndësishëm në kohë.
Veçanërisht në futboll, gjetja e zgjidhjeve të duhura dhe të drejta në nivel global është e domosdoshme. Kjo kërkon unitet, solidaritet dhe një ndjenjë të përbashkët të përgjegjësisë dhe ne duhet të mendojmë për të gjithë ata në mbarë botën, të ndikuar potencialisht nga vendimet tona.
Duke pasur parasysh këtë, FIFA vazhdimisht diskuton me konfederatat, shoqatat anëtare dhe palët e tjera të interesuara nga e gjithë bota, duke pasur parasysh gjithashtu se së pari shëndetësia dhe së dyti solidariteti sportiv janë konsiderata kryesore për botën e futbollit.
Në këtë drejtim, FIFA ka pranuar kërkesat nga CONMEBOL dhe UEFA për të shtyrë respektivisht Copa América 2020 dhe EURO 2020 për në qershor / korrik të vitit 2021 në një slot të rezervuar më parë për Kupën e Konfederatave të FIFA-s dhe tani aktualisht të rezervuara për FIFA-n Kupën e Re të Botërorit të Klubeve.
Është e rëndësishme në këtë fazë të mbani mend se qëllimi kryesor i garave të FIFA-s, përfshirë ato të përmendura më lart, është të siguroni si zhvillimin global të futbollit ashtu edhe programet e solidaritetit në të gjithë botën dhe që pjesa dërrmuese e Shoqatave Anëtare në të gjithë botën varen nga programet e solidaritetit të FIFA-s për aktivitete për futbollin e femrave dhe meshkujve. Prandaj është thelbësore që interesat e tyre, sportive dhe ekonomike, të mbrohen gjithashtu.
Sidoqoftë, me qëllimin për të gjetur zgjidhje të ekuilibruar për të mirën e futbollit dhe për të mbrojtur interesat e të gjithë palëve të interesuara dhe organizatorëve të konkurrencës, qofshin ata kombëtarë, kontinentale apo në të gjithë botën, unë kam thirrur për nesër në një video konferenë Byronë e Këshillit, për të parë sesi mund t'i përparojmë çështjet në mënyrë kolektive. Gjatë kësaj konference, unë do të sugjeroj hapat e mëposhtëm:
  • të pranohen shtyrjet e CONMEBOL 2020 Copa América dhe UEFA EURO 2020 në qershor / korrik të vitit 2021
  • për të vendosur në një fazë të mëvonshme – kur të ketë më shumë qartësi mbi situatën – për të rivendosur Kupën e Re Botërore të Klubit FIFA, më vonë në 2021, në 2022 ose në 2023
  • për të diskutuar me FA dhe Qeverinë Kineze shtyrjen e Kupës e Re të Botërorit për Klube nga 2021 në mënyrë që të minimizohet çdo ndikim negativ
  • për të diskutuar ndikimin e këtyre ndryshimeve në kalendar me konfederatat, Shoqatat Anëtare dhe palët e tjera të interesit dhe të punoni në Kalendarin aktual Ndërkombëtar të Ndeshjeve me qëllimin për të gjetur zgjidhje të përshtatshme për të gjithë që të propozohen sa më shpejt që të lejojnë rrethanat, me shpresë përpara fundit të prillit

Burimi: FIFA.com | Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania