JOQ Albania
Home

Gay dhe biseksualët kërkojnë që të lejohen të dhurojnë gjak
Shkruar nga: A Shehaj | Publikuar më: 16/02/2020 11:57

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Mijëra gay dhe biseksualë në Britaninë e Madhe po bëjnë apel që të mund të dhurojnë gjakun e tyre në rastet e nevojshme. Kjo kërkesë del në kundërshtim me legjislacionin vendas, i cili nuk i lejon të dhurojnë gjak.

Illegal Blood Bank

Sipas ligjeve në Mritaninë e Madhe, meshkujt që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj, nuk mund të dhurojnë gjak nëse kanë kryer marrëdhënie gjatë tre muajve të fundot. Ky është një ligj që nga anëtarët e këtij komuniteti është cilësuar si qesharak, ofensiv dhe i trishtë.

Illegal Blood Bank

Më 23 nëntor, për të mbështetur këtë kauzë, Unilad dhe Freedom to Donate hapën “Bankën ilegale të dhurimit të gjakut”, një vend ku personat gay dhe biseksualë mund të shkonin dhe të dhuronin gjakun e tyre në shenjë proteste. Ngjarja u zhvillua në Londër, ku mijëra burra gay dhe biseksualë treguan mbështetjen e tyre ndaj kësaj fushate.

Njëri prej dhuruesve, Kieron, shprehet se legjislacioni aktual është i bazuar në pretendime të cilat nuk janë të vërteta. Ai thotë:

Për mua nuk ka kuptim. është tërësisht e pabarabartë për ne si pjesë e shoqërisë dhe për më tepër, është tërësisht ofenduese ideja se gjaku i meshkujve që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj të tjerë, është i pistë, i papranueshëm apo më i keq se gjaku i të tjerëve, të cilët nuk janë pjesë e këtij grupimi”.

Illegal Blood Bank

***

Burimi: Unilad| Përshtati dhe Përktheu: JOQ ALBANIA