JOQ Albania
Home

Njihuni me metalin që kushton 5 herë më shumë se ari
Shkruar nga: S Shtjefni | Publikuar më: 14/01/2020 0:48

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Nëse keni menduar se është ari metali që kushton më shumë se gjithë të tjerët, po ju themi se e keni ditur gabim.

Kjo pasi në fakt është metali që kushton më shumë është rodiumi. Ai është një metal jashtëzakonisht i rrallë, me ngjyrë të argjendtë.

Kohët e fundit çmimii tij është rritur shumë. Po ashtu e ditur bëhet se ky metal përdoret kryesisht në autokatalizatorë për makinat.

Vetëm në katër vitet e fundit vlera e tij në treg është rritur 12 herë më shumë, duke u bërë kështu metali që kushton më shumë.

Kurse ari nga ana tjetër përdoret më shumë për prodhimin e stolive dhe sendeve. Kurse eksperti, Anton Berlin ka thënë:

Rodiumi është subjekt i paqëndrueshmërisë së çmendur.’’

Një kompani ruse nxjerr nga minierat e saj rreth 10 përqind të të gjithë rodiumit global.