JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Sytë e merimangës frymëzojnë një lloj të ri kamerash
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 29/10/2019 16:58

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Ndërsa robotët dhe pajisjet e tjera vazhdojnë të përhapin jetën tonë të përditshme, ata gjithnjë e më shumë duhet të shohin në 3D – por siç dëshmohet nga niveli në iPhone tuaj, kamerat me sens të thellë kanë akoma punë. Një qasje e re e frymëzuar nga mënyra se si disa merimangat e kuptojnë distancën prej gjahut të tyre mund të ndryshojnë shumë gjëra.

Merimangat duke kërcyer nuk kanë vend në kokat e tyre të vockla, me flokë, për projektorë të strukturuar ndriçimi dhe gjithçka tjetër. Megjithatë, ata duhet të shohin se ku po shkojnë dhe çfarë po kapin në mënyrë që të jenë grabitqarë të efektshëm. Si e bëjnë ata? Siç ndodh zakonisht me artropodët, në një mënyrë super të çuditshme por interesante.

Në vend që të keni sy të shumëfishtë duke kapur një imazh paksa të ndryshëm dhe të merrni shenja stereo nga kjo, siç bëjmë ne, secila nga sytë e merimangës është në vetvete një sistem me sens thellësi. Çdo sy është me shumë shtresa, me retina transparente që shohin imazhin me sasi të ndryshme të mjegullimit në varësi të distancës. Dallimet e ndryshme nga sytë dhe shtresat e ndryshme krahasohen në sistemin nervor të merimangës dhe prodhojnë një matje të saktë në distancë – duke përdorur tepër pak në mënyrën e "hardware".

Studiuesit në Harvard kanë krijuar një sistem lentesh të teknologjisë së lartë që përdor një qasje të ngjashme, duke prodhuar aftësinë për të kuptuar thellësinë pa elemente tradicionale optike.