JOQ Albania
Home

Projekti i Google përmirëson rezultatet tuaja të kërkimit.
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 26/10/2019 16:38

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Google sot njoftoi një nga azhurnimet më të mëdha në algoritmin e tij të kërkimit vitet e fundit. Duke përdorur teknika të reja të rrjetit nervor për të kuptuar më mirë qëllimet që fshihen pas pyetjeve, Google thotë se tani mund të ofrojë rezultate më të rëndësishme për rreth një në 10 kërkime në SH.B.A. në anglisht (me mbështetje për gjuhët e tjera dhe vendet që vijnë më vonë). Për copëzat e paraqitura, azhurnimi tashmë është live globalisht.

Në botën e azhurnimeve të kërkimit, ku ndryshimet e algoritmit shpesh janë shumë më delikate, një azhurnim që prek 10% të kërkimeve është një punë mjaft e madhe. Google vëren se ky azhurnim do të funksionojë më së miri për pyetje më të gjata, biseduese – dhe në shumë mënyra, kjo është mënyra se si Google me të vërtetë dëshiron që ju të kërkoni këto ditë, sepse është më lehtë të interpretosh një fjali të plotë sesa një sekuencë fjalësh.

Teknologjia që qëndron pas këtij rrjeti të ri nervor quhet "Përfaqësime Biderctional të Encoder nga Transformuesit" ose BERT. Google fillimisht foli për BERT vitin e kaluar dhe nxori kodin për zbatimin e tij dhe modelet e para-trajnuara. Transformatorët janë një nga zhvillimet më të fundit në mësimin e makinerive. Ato funksionojnë veçanërisht mirë për të dhënat ku rendi i elementeve është i rëndësishëm, gjë që padyshim që i bën ata një mjet të dobishëm për të punuar me gjuhën natyrore dhe, rrjedhimisht, pyetjet e kërkimit. Ky aktualizim i BERT shënon edhe herën e parë që Google përdor shipet e saj më të fundit të Njësisë së Përpunimit Tensor (TPU) për të shërbyer rezultatet e kërkimit.