JOQ Albania
Home

Shkencëtarët: Kjo është arsyeja kryesore që po bëheni ‘tullacë’
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 24/10/2019 7:35

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Dihet tashmë që lodhja dhe stresi janë shumë të lidhura edhe me rënien e flokëve, por si duket edhe oraret e zgjatura në punë mund t’ju bëjnë të mbeteni pa flokë.

Një studim i realizuar së fundmi ka dalë në përfundimin që nëse shpenzoni të paktën 52 orë në zyrë (në javë) mund të jeni duke nxitur rënien e flokëve.

Në bazë të këtyre kërkimeve, shkencëtarët tashmë janë duke i nxitur ligjvënësit që të ulin numrin e orëve të caktuara me ligj për të punësuarit, për të parandaluar ‘tullacllëkun’. Ky studim, i bërë në Korenë e Jugut, ka marrë në shqyrtim 13,391 të punësuar meshkuj nga mosha 20 deri në 59-vjeçare, mes viteve 2013 dhe 2017.

Ata u ndanë në tre grupe: meshkujt ‘normalë’ që punonin nga 40 orë në javë, ata që punonin më shumë 52 orë në javë, dhe ata që punonin më gjatë se 52 orë në javë.

Faktorë të tjerë që u morën parasysh ishin mosha, statusi martesor, edukimi, të ardhurat mujore, si dhe pirja ose jo e cigares.

Kështu, studimi doli në përfundimin se meshkujve në të njëzetat apo tridhjetat që punonin të paktën 52 orë në javë filluan t’u binin flokët më herët se atyre që punonin me orar normal.

Kjo i shtyrë ekspertët që të dalin në përfundimin se stresi i shkaktuar nga sasia e madhe e punës dhe mungesa e kohës së lirë mund të jetë shkaku kryesor i rënies së flokëve.

Burimi:UNILAD|Përktheu dhe përshtati:JOQ Albania