JOQ Albania
Home

SpaceX gati për të lëshuar satelitët global Starlink
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 16/10/2019 16:54

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

SpaceX ka paraqitur dokumente pranë Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit, i cili rregullon përdorimin ndërkombëtar të brezit global, për të lëshuar deri në 30,000 satelitë më shumë për yjësinë e tij globale të brezit Starlink, raporton SpaceNews. Tashmë ka leje për të filluar. Pse kaq shum? SpaceX thotë se ka të bëjë me sigurimin që rrjeti i saj mund të përmbushë kërkesën e parashikuar "me përgjegjësi".

"Ndërsa kërkesa përshkallëzon për internet të shpejtë, të besueshëm në të gjithë botën, veçanërisht për ata ku lidhja është jo-ekzistuese, shumë e shtrenjtë ose jo e besueshme, SpaceX po ndërmerr hapa për të shkallëzuar me përgjegjësi kapacitetin e përgjithshëm të rrjetit të Starlink dhe densitetin e të dhënave për të përmbushur rritjen e parashikuar të përdoruesve.

Dorëzimi i ITU nuk do të thotë që SpaceX po lëshon nesër 30,000 satelitë: Në fakt, kompania po kërkon të nisë me shumë gjasë vetëm disa qindra në vitin e ardhshëm. Por SpaceX po parashikon rritje të mëdha të kërkesës dhe planet e saj fillestare të vendosjes mbulojnë vetëm një pjesë të asaj kërkese. Plus, duke pasur parasysh interesin e shtuar për të siguruar komunikime nga orbita, do të ketë një nxitim në rritje të spektrit gjatë viteve të ardhshme.