JOQ Albania
Home

Mbetjet plastike po ‘pushtojnë’ oqeanet, vihet më në fund në punë pajisja pastruese që pluskon mbi ujë
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 04/10/2019 15:31

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një pajisje që pastron oqeanet nga mbetjet urbane është vënë në punë për herë të parë.

Pajisja, e cila pluskon nëpër ujë, është dizajnuar nga një grup shkencëtarësh gjermanë dhe si qëllim kryesor ka të pastrojë mbetjet që pluskojnë në ujërat e Oqeanit Paqësor, por edhe mikroplastikën.

Kjo lloj pajisjeje është përdorur dhe në teste të mëparshme por janë prishur dhe nuk kanë mbledhur as plastikë.

Me rregullimin e disa problemeve teknike, pajisja 600 metra e gjatë ka filluar më në fund që të mbledhë në mënyrë efektive mbetje plastike në sipërfaqen e oqeanit.

Sipas raportimeve, midis 600,000 dhe 800,000 ton metrikë pajisje peshkimi humbasin ose braktisen çdo vit, ndërsa tetë milion ton mbeturina plastike dalin përfundojnë në det nga plazhet.

Krijuesi i projektit 'Ocean Cleanup', Boyan Slat, ndau pamje të pajisjes në Twitter.

Duke publikuar një foto të mbetjeve, ai shkroi:

Sistemi jonë i pastrimit të oqeaneve ka filluar më në fund që të kapë plastikë, nga rrjetat një tonshe të peshkimit e deri tek mikroplastika."

Burimi:LAD BIBLE|Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania