JOQ Albania
Home

Microsoft po bën Windows 10 me më pak fjalëkalime
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 19/09/2019 16:15

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Microsoft po planifikon ta bëj Windows 10 Pc të punojnë pa fjalëkalime. Ndërkohë që kompania ka qenë duke punuar për heqjen e fjalëkalimeve nga Windows 10 dhe nga llogaritë e Microsoft për muaj me rradhë, hapi tjetër i rradhës i update të Windows 10 vitin tjetër do të jetë më i madh. Së shpejti ti do të kesh mundësinë të zgjedhësh në mos përdorimin e fjalëkalimeve për tu regjistruar në llogaritë e Microsoft nga një pajisje me Windows 10. Kjo nënkupton që PC do të përdorin Windows Hello me face authentication, fingerprints ose një kod PIN. Opsioni i fjalëkalimit do të zhduket nga ekrani i regjistrimit, nëse ti vendos të zgjedhësh feature e ri për më pak fjalëkalim.

Por pse dëshiron Microsoft të zhdukë fjalëkalimet? është shumë e thjeshtë: fjalëkalimet ta shpifin. Njerëzit ripërdorin të njëjtin fjalëkalim në cdo website dhe në pajisjet e tyre personale, edhe pse kemi një numër të lartë të metodave të autentikimit me dy faktorë, përsëri është e vështirë ti bindësh njerëzit ti përdorin. Microsoft pohon se një kod PIN është më i sigurtë sesa një fjalëkalim, edhe pse duket më e thjeshtë të përdorësh një kod me 4 shifra. Kjo është falë disa variablave të panjohur dhe faktit që kodi është i ruajtuar në një pajisje me Trusted Platfom Module (TPM), e cila është një chip i sigurtë e cila mban një PIN lokal vetëm tek pajisja jote.

Ky është i gjithë një hap në të ardhmen ku fatmirësisht ne nuk do të shqetësohemi më për të mbajtur mend fjalëkalime komplekse, të paturit e një password manager ose shmangien e ripërdorimit të fjalëkalimeve. Nëse Microsft, Apple dhe Google kanë mënyrat e tyre atëherë ne do të përdorim sytë, gishtat, ose celësa fizik që ne zotërojmë për të hyrë në llogaritë dhe pajisjet tona pa qenë nevoja e përdorimit të një fjalëkalimi.