JOQ Albania
Home

10 mesazhet sekrete të fshehura në pikturat më të famshme
Shkruar nga: N Hoxha | Publikuar më: 06/08/2019 23:53

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Rezulton se Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh dhe shumë të tjerë ishin akoma edhe më të talentuar nga sa ne e kemi ditur.

Më poshtë ju sjellim 10 mesazhet sekrete të fshehura në pikturat më të famshme.

Një rrethim i tërbuar i Zotit. Ka një sekret shkencor që fshihet në një nga pikturat më të famshme të të gjitha kohërave. Sistine Chapel, pikturuar nga Michelangelo, pasi Zoti i jep Adamit shkëndijën e parë të jetës. Veshja në të kuqe-kafe pas Zotit dhe engjëjve është e njëjta formë si truri i njeriut. Studiuesit gjithashtu kanë arritur të marrin pjesë të caktuara, siç janë arteria vertebrale dhe gjëndra e hipofizës. Ka histori të shumta pse Michelangelo mund ta ketë bërë këtë; dikush sugjeron që truri përfaqëson Zotin duke i dhënë Adamit njohuri hyjnore. Megjithatë, një teori më popullore sugjeron që Michelangelo pikturoi trurin në një protestë të fshehtë të refuzimit të shkencës nga kisha.

Një engjëll me qëndrim mund të vërehet edhe në tavanin e Kishës. Papa që porositi punën, Papa Julius II, nuk u pëlqye shumë – përfshirë edhe nga Mikelanxhelo. Artisti vendosi të pikturonte profetin Zekerija për t’u dukur si ai. Një prej engjëjve që qëndron pas Zakarisë / Julit po bën një gjest mohimi në drejtimin e tij.

Artisti i shekullit të pesëmbëdhjetë Jan van Eyck nuk mund të rezistonte duke e dredhur veten në Portretin e tij të famshëm Arnolfini. Në një akt jo-aq të fshehtë të vetë-promovimit, van Eyck shkroi "Jan van Eyck ishte këtu 1434" në murin në Latinisht pas dy figurave. Por shumë më pak të dukshëm janë dy figurat e tjera në këtë pikturë. Nëse hidhni një sy në pasqyrën në mur, do të keni mundësi të dalloni dy persona që duket se qëndrojnë aty ku do të ishte "shikuesi" i kësaj skene. Besohet gjerësisht se ai me dorën e ngritur supozohet të jetë Eyck.

Leonardo da Vinci kishte disa sekrete në veprat e tij më të famshme. Përkatësisht, Mona Lisa, një pikturë e famshme. Kjo zonjë enigmatike në të vërtetë ka inicialet e artistit, LV, pikturuar në syrin e saj të djathtë, por ato janë mikroskopikisht të vogla.

Botticelli, botanisti. Artisti i njohur sidomos për "Lindjen e Venusit", rezulton se kishte mjaft prirje për bimët. Në një tjetër nga pikturat e tij të famshme, Pranvera, studiuesit kanë gjetur deri në 500 specie të ndryshme bimore, të gjitha pikturuar me saktësi të mjaftueshme shkencore për t’i bërë ato të njohshme.

Kryevepra tjetër me famë botërore e Da Vinci, Darka e Fundit, është thënë se lë të kuptohet gjithçka nga vitet e mëvonshme të Krishtit deri në datën kur bota do të marrë fund. Por një teori shumë më pak e rëndë mund të ketë vetëm disa merita për të. Muzikantja italiane Giovanni Maria Pala zbuloi se mund të ketë pak melodi muzikore të shkruar në pikturë. Nëse ndërtojmë pesë rreshta përmes stafit në pikturë, duart e apostujve në tryezë duket se ato janë në pozicionin e notave muzikore.

Kjo grua, e njohur si "Madame X", është në të vërtetë Virginie Amélie Avegno Gautreau, një socialite pariziane. Artisti i shekullit XIX Jon Singer vendosi t’i bënte një portret, por i shkoi keq. Në portretin origjinal, rripi i djathtë i veshjes së Madame Gautreau ra poshtë mbi supe, dhe anëtarët e shoqërisë së lartë panë që ky mosfunksionim në veshje ishte absolutisht skandaloz. Rripi i pikturuar Sargent u pikturua në vendin e duhur, por reagimi i vazhdueshëm vazhdoi…

Shihni nëse mund ta gjeni kafkën e fshehur në "Ambasadorët" nga Hans Holbein i Riu. Në fund të pikturës shihet një kafkë nëse shikoni pikturën në mënyrën e duhur.

Vincent Van Gogh, artisti pas pikturave të famshme, prodhoi këtë skenë kafeneje pikturuar me shumë ngjyra, Café Terrace at Night. Sidoqoftë, mund të jetë më shumë se një përshkrim i thjeshtë i darkave. Ka shumë të dhëna që kjo pikturë është një version modern i Darkës së Fundit të Da Vinci.

Portreti i Bacchus i Caravaggio, perëndia romake e verës, është një tjetër vepër arti që fsheh një autoportret miniaturë nga artisti. Më 1922, një restaurues arti po pastronte kanavacën e kësaj vepre të vitit 1595. Me kalimin e shekujve një portret i fshehur u bë i dukshëm. Në enën e verës së qelqit në qoshen e poshtme të dorës së majtë, Caravaggio duket në një pasqyrim të vogël të dritës në sipërfaqen e verës.