JOQ Albania
Home

A ndikojnë vezët në shfaqjen e kancerit të prostatës? Shkencëtarët bëjnë zbulimin e rëndësishëm
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 06/07/2019 23:03

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Studiuesit e Universitetit të Harvardit janë munduar të identifikojnë faktorët e përfshirë në përhapjen e kancerit të prostatës pas shfaqjes së tij.

Për të realizuar studimin, shkencëtarët morën më shumë se 1000 burra me kancer të prostatës në fazën fillestare dhe i ndoqën ata për vite më radhë.

Kështu, rezultoi se krahasuar me ata që rrallë konsumonin vezë, burrat që konsumonin më pak se një vezë në ditë, ishin dyfish të rrezikuar që kanceri i prostatës të avanconte dhe të përhapte metastaza në kockat e tyre.

I vetmi ushqim më i keq se veza, ishte mishi i shpendëve: burrat me kancer më agresiv, të cilët konsumonin rregullisht mish pule dhe gjeli deti, rrezikoheshin katër herë më shumë nga përparimi i kancerit të prostatës.

Pra, mesa duket, ka një lidhje mes konsumit të mishit të shpendëve ose vezëve të shpendëve dhe përparimit të sëmundjes.

Kjo ndodh për shkak të qelizave kancerogjene që gjendeshin në mishin e gatuar (si aminat heterociklike). Për arsye të panjohura, këto akumulohen më shumë në muskujt e pulave dhe gjelave të detit, sesa te kafshët e tjera.

Sa i përket vezës, përgjigjja mund të jetë kolina, një përbërës që gjendet i përqendruar te veza.

Nivelet e larta të kolinës në gjak, lidhen fillimisht me rrezikun e lartë të zhvillimit të kancerit të prostatës. Kjo mund të shpjegojë lidhjen mes vezës dhe përparimit të kancerit.