JOQ Albania
Home

Kujdes, asnjëherë mos e fusni shalqinin në frigorifer
Shkruar nga: N Hoxha | Publikuar më: 03/07/2019 22:57

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Që të jetë më i ftohtë dhe  i shijshëm, secili prej nesh e lë në frigorifer shalqinin para se ta konsumojë. Por jeni duke bërë gabim sipas ministrisë së Bujqësisë në SHBA.

Arsyeja është sepse nëse e mbani në frigorifer, shalqini do humbasë vlerat ushqimore që ka. Kur ai është i ftohur humb shumë vitamina dhe materie ushqyese.

Një fakt tjetër që e bëjnë të ditur shkencëtarët është se shalqini vazhdon të fitojë vitamina dhe materie ushqyese edhe pasi që këputët nga toka, por vetëm nëse është në temperaturë të ambientit.

Në hulumtimet që kanë bërë shkencëtarët, për 14 ditë kanë vendosur shalqinwt në 21, 12 dhe 5 gradë celsius dhe kanë ardhur në përfundim se ata që i kanë mbajtur në 21 gradë kanë 40% më shumë “Lycopen” dhe nga 50 deri në 139% “Beta Carotene”.

Shalqini është një nga gjërat më të mira, me të cilën mund të qerasni veten gjatë ditëve të ngrohta të verës, për arsye se përbëhet nga 90% ujë.

Mbi të gjitha, konsumimi i shalqinit është shumë i dobishëm edhe për dieta dhe është i pasur me vitaminën A dhe C, me Beta Caroten, Lykopen, me hekur, zink dhe shumë minerale tjera.