JOQ Albania
Home

Fakte historike që do të ju bëjnë të dyshoni rreth perceptimit të kohës
Shkruar nga: N Hoxha | Publikuar më: 04/06/2019 23:05

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Kur flisni apo dëgjoni për gijotinën, ndoshta mendoni se është përdorur si një formë e dënimit kapital dikur në mesjetë.

Po sikur të themi se hera e fundit që u përdor në të vërtetë ishte në të njëjtin vit kur doli filmi Star Wars?

Po ju prezantojmë me një  listë të ngjarjeve historike që ndodhën në të njëjtën kohë dhe duke parë krahasimet e tyre mund të ndryshoni perceptimin mbi kohën.

Do të zbuloni se çfarë kanë të përbashkët Marilyn Monroe dhe Mbretëresha Elizabet.

Breshka Harriet , e cila ngordhi në vitin 2006, ishte takuar me Charles Darwinin. Harriet u gjenda nga Charles Darwin gjatë vizitës së tij 1835 në Ishujt Galapagos, si pjesë e ekspeditës së tij. Breshka u transportua në Angli dhe më pas u çua në shtëpinë e saj përfundimtare, Australi.

Mamuthët ishin ende gjallë kur egjiptianët po ndërtonin piramidat në vitin 2660 pes. Shkencëtarët kanë përcaktuar se mamuthët ishin ende duke lëvizur në Tokë deri në vitin 1650 pes, krijesat gjigante mund të gjendeshin në një ishull në brigjet e Rusisë lindore në atë kohë. Ndërkohë, Piramida e Madhe në Egjipt, Piramida e Djoser u ndërtua midis 2630 para Krishtit dhe 2611 para Krishtit.

Princesha Diana dhe Nënë Tereza vdiqën në të njëjtin vit. Princesha Diana dhe Nënë Tereza vdiqën vetëm disa ditë larg, më 1997. Princesha Diana u vra në një aksident automobilistik në Paris më 31 gusht, ndërsa Nënë Tereza vdiq më 5 shtator për shkaqe shëndetësore. Shqiptarja Gonxhe Bojaxhiu vdiq në Indi dhe ndaj saj u zhvillua një funeral shtetëror nga qeveria indiane, në mirënjohje për shërbimin e saj ndaj të varfërve të të gjitha feve në vend.

Marilyn Monroe dhe mbretëresha Elizabeta kanë lindur në të njëjtin vit në 1926. Madje ato janë takuar një herë në një premierë filmi në vitin 1956.

Anne Frank dhe Martin Luther King Junior kishin lindur në të njëjtin vit (1929) Një nga viktimat më të diskutuara hebraike të Holokaustit, Anne Frank fitoi famë pas vdekjes me botimin e Ditari të saj, në të cilin ajo dokumenton jetën e saj duke u fshehur nga viti 1942 deri më 1944, gjatë pushtimit gjerman të Holandës në Luftën e Dytë Botërore II. Është një nga librat më të njohur në botë dhe ka qenë bazë për disa shfaqje dhe filma. Martin Luther King Jr. ishte një ministër dhe aktivist amerikan i Baptistëve, i cili u bë zëdhënësi dhe udhëheqësi më i dukshëm në lëvizjen për të drejtat civile që nga viti 1954 deri në vdekjen e tij në vitin 1968.

Star Wars doli në kinema në të njëjtin vit kur u be edhe ekzekutimi i fundit në gijotinë, 1977. Star Wars u transmetua në SHBA më 25 maj 1977. Në të njëjtën kohë, ky film futurist po përhapej në mbarë botën, ndërkohë që praktika mesjetare e vdekjes nga gijotina po zhvillohej në Francë.

Pema më e vjetër në botë (Pisha e Bristlecone-s) është tashmë 1000 vjeçe. Ajo ka mbirë në kohën kur ngordhi mamuthi i fundit, i leshtë.

Nintendo u themelua në vitin1889. Nintendo, kompania japoneze e lojërave që shoqërohet me lojërat legjendë, si Super Mario, Donkey Kong, Zelda dhe personazhet Pokemon është në të vërtetë shumë më e vjetër se epoka e lojërave video. Ata fillimisht krijuan karta letrash, të quajtura hanafuda, dhe kompania u themelua në vitin 1889.

Xhorxh Uashingtoni vdiq në 1799. Fosili i parë i dinozaurëve u zbulua në 1824. George Uashington nuk kishte dijeni për ekzistencën e dinozaurëve. George Uashington vdiq në mënyrë paqësore në shtëpi më 14 dhjetor 1799, 67 vjeç. Një ushtar, fermer dhe burrë shteti ai ishte Presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara në bazë të Kushtetutës së Uashingtonit, Uashingtoni u quajt zakonisht si "Atë i vendit të Tij" nga bashkatdhetarët e tij. Ai, si gjithë të tjerët në atë kohë, nuk e dinte që dinozaurët ekzistonin, sepse ato nuk njiheshin shkencërisht deri në 1824.