JOQ Albania
Home

Librat kanë fuqinë të na ndryshojnë
Shkruar nga: A Naçi | Publikuar më: 23/04/2019 11:45

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Sot në të gjithë botën dita i dedikohet atij që është cilësuar miku më i mirë i njeriut, librit. Ideja për t’i dedikuar një ditë librit nisi në Spanjë.

Kjo traditë nisi pikërisht në zonën e Katanjolës dhe atij ose asaj që blinte një libër në këtë datë i dhurohej një libër.

Më pas 23 prilli u shpall si Dita Botërore e Librit më 15 nëntor të 1995, me një rezolutë të UNESCO-s, pasi u morën në konsideratë faktet se libri ka qenë, historikisht, instrumenti më i fuqishëm i shpërndarjes së njohurive dhe mjeti më efikas për të siguruar ruajtjen e këtyre njohurive, se çdo nismë për promovimin e librave të rinj është një faktor i pasurimit kulturor.

Po ashtu në këtë datë janë ndarë nga jeta edhe disa shkrimtarë që i lanë pas botës trashëgimi me vlera të paçmueshme.

Ata janë Servantesi, Shekspiri dhe Garcilaso de la Vega. Data 23 prill është mjaft domethënëse për botën e letrave.

Ndaj në këtë datë librit i bëhen homazhe në të gjithë botën, inkurajohen të rinjtë, që të zbulojnë kënaqësinë e të lexuarit.

Jorge Luis Borges një prej shkrimtarëve më të njohur ka shkruar:

E kam imagjinuar gjithnjë Parajsën si një lloj biblioteke.”

Kurse Cassandra Clare ka shkruar:

Duhet të bëni kujdes prej librave, çfarë është brenda tyre, fjalët, kanë fuqinë të na ndryshojnë.”