JOQ Albania
Home

Ju pëlqejnë specat djegës? Ky është ndikimi që kanë tek luftimi i kancerit
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 11/04/2019 23:45

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Specat djegës nuk shërbejnë vetëm për t’i dhënë pak “zjarr” ushqimit tuaj.

Sipas një studimi, këto lloje specash në fakt mund të ndihmojnë në luftimin e kancerit të mushkërive.

Shkencëtarët kanë zbuluar se kapsaicin-a, përbërësi që iu jep specave “vetinë” djegëse mund të ndalojë shpërndarje e kancerit në organe të tjera.

Studiuesit në Universitetin e Marshall, Virginia Perëndmore, shqyrtuan efektet e kapsaicin-ës në tri lloje të qelizave të kancerit në laborator.

Pas eksperimentit u zbulua se ky përbërës ndaloi përhapjen e kancerit ose siç quhen ndryshe metastazat.

Jamie Friedman, i cili udhëhoqi studimin, u shpreh:

 Kanceri i mushkërive dhe lloje të tjera të kancerit zakonisht përhapen në vende si truri, mëlçia ose kocka, duke i bërë ato të vështira për t’u trajtuar. Studimi ynë sugjeron se përbërja natyrale e kapsaicinës në specat djegës mund të përfaqësojë një terapi të re për të luftuar metastazat tek pacientët me kancer në mushkëri.”