JOQ Albania
Home

Facebook nuk është fjala e lirë, është amplifikim algoritmik.
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 21/10/2019 17:06

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Këtë javë Mark Zuckerberg mbajti një fjalim për të mbështetur një përkufizim të gjerë të lirisë së shprehjes sa më shumë të jetë e mundur." Kjo tingëllon mirë, natyrisht! Liria e shprehjes është një gur themeli, nëse jo edhe gurthemeli i demokracisë liberale. Kush mund të kundërshtohet me atë?

Problemi është se Facebook nuk ofron fjalën e lirë; ofron amplifikim falas. Askush nuk do të interesohej shumë për atë që postuat në Facebook, pa marrë parasysh sa të rreme apo të urrejtura, nëse njerëzit duhej të lundronin në faqen tuaj të veçantë për të lexuar thirrjet tuaja, si në ditët e para të faqes.

Por ajo që njerëzit lexojnë në të vërtetë në Facebook është ajo që është në Njoftimin e tyre ... dhe përmbajtja e saj, nga ana tjetër, përcaktohet jo duke u dhënë të gjithëve një zë të barabartë, dhe jo nga një afat kohor i rreptë kronologjik. Ajo që lexoni në Facebook përcaktohet plotësisht nga algoritmi i Facebook-ut, i cili bën shumë gjëra – censuron shumë, nëse gabimisht mendoni se Lajmi është fjalë e lirë – dhe amplifikon pak.

Siç vë në dukje Zuckerberg në fjalimin e tij, Facebook punon për të ndaluar gjërat si mashtrimet dhe keqinformatat mjekësore të mos bëhen virale. Por ai ka vendosur që Facebook nuk do të përpiqet të ndalojë keqinformatat e paguara politike të mos shkojnë virale.