JOQ Albania
Home

AI ndihmon në restaurimin e teksteve të lashta greke.
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 19/10/2019 15:37

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Mësimi i makinerisë dhe AI mund të vendosen në detyra të tilla madhështore si gjetja e eksoplaneteve dhe krijimi i njerëzve fotorealistë, por të njëjtat teknika gjithashtu kanë disa aplikime befasuese në akademi: DeepMind ka krijuar një sistem AI që ndihmon studiuesit të kuptojnë dhe rikrijojnë tekstet fragmentare të lashta Greke në tableta të thyera guri.

Këto pllaka argjile, guri ose metali, të gdhendura po aq sa 2.700 vjet më parë, janë burime parësore të paçmueshme për historinë, letërsinë dhe antropologjinë. Ato janë të mbuluara me shkronja, natyrisht, por shpesh mijëvjeçarët nuk kanë qenë të sjellshëm dhe nuk ka vetëm çarje, por pjesë të tëra që mungojnë që mund të përmbajnë shumë simbole.

Për të ardhur në shpëtimin e tyre, është një sistem i ri i krijuar nga studiuesit e DeepMind që ata e quajnë Pythia, pas orakullit në Delphi i cili përktheu fjalën hyjnore të Apollonit për përfitimet e të vdekëshmëve. Ekipi krijoi për herë të parë një tubacion "jotrivial" për të shndërruar koleksionin dixhital më të madh në botë të mbishkrimeve Greke të lashta në një tekst që një sistem mësimi makinash mund t’a kuptonte. Nga atje ishte thjesht çështje e krijimit të një algoritmi që me saktësi hamendëson sekuencat e shkronjave.