JOQ Albania
Home

Japonia fillon bashkëpunimin me NASA.
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 18/10/2019 16:20

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Japonia ka njoftuar zyrtarisht se do të marrë pjesë në projektin Lunar Gateway të NASA-s, i cili do të kërkojë të krijojë një stacion orbital kërkimesh dhe stacionesh rreth Hënës. Porta Hënore është një përbërës kryesor i programit Artemis të NASA-s, i cili synon të ulë gruan e parë amerikane dhe burrin tjetër amerikan në sipërfaqen e Hënës deri në vitin 2024.

Përfshirja e Japonisë u konfirmua të Premten në një takim të Shtabit Strategjik të vendit për Politikën Kombëtare të Hapësirës, në të cilin ishte i pranishëm Kryeministri i Japonisë Shinzo Abe. Organi drejtues pranoi një rekomandim nga një panel i themeluar për të studiuar mundësinë që Japonia vërtet të bashkohej me përpjekjet e NASA-s.

Puna me NASA në projektin Lunar Gateway do të shërbejë për ti përfituar Japonisë në disa mënyra, duke rritur profilin e saj si një udhëheqës i teknologjisë dhe duke forcuar marrëdhëniet SHBA-Japoni. Detaje të mëtejshme në lidhje me mënyrën se si Japonia do të marrë pjesë nuk janë ende të disponueshme, duke pasur parasysh që ky vendim sapo është marrë. "Ne e mirëpresim këtë zhvillim me një optimizëm të madh për të ardhmen e eksplorimit hënor, si dhe marrëdhëniet midis Japonisë dhe Shteteve të Bashkuara," tha Takeshi Hakamada, Themeluesi dhe CEO i hapësirës në një deklaratë me email.