JOQ Albania
Home

Astronautet gra në hapesirë!
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 18/10/2019 16:17

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Astronautët e NASA-s Christina H Koch dhe Jessica Meir do të bëjnë histori këtë mëngjes, pasi ato marrin pjesë në hapësirën e parë gjithnjë në historinë e agjencisë që përfshin vetëm gra. Të dy astronautët do të bëjnë sipërmarrje jashtë Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor në mënyrë që të bëjnë një riparim në një kontrollues të dështuar të kontrollit të energjisë për stacionin.

Kjo ngjarje historike po ndodh shtatë muaj pas datës fillestare të synuar të synimit të saj, pasi ajo përpjekje duhej të fshihej sepse ISS-së i mungonte një kostum medium që duhej për njërën nga dy gratë.NASA dërgoi një kostum të dytë medium në tetor për të siguruar që ata nuk do të ndeshnin një problem të ngjashëm për herë të dytë, por me të drejtë u përballën me kritika për diskriminimin e dukshëm të të pasurit kostume të mjaftueshme për të siguruar burra të shumtë që mund të bënin hapësirë, por jo gra. Agjensia duket se ka interes për të frenuar çdo perceptim të diskriminimit të natyrshëm në programin e saj hapësinor, megjithatë, dhe theksoi se kostumet e hapësirave të dizajnuara për programin e tij të misionit Artemis Moon janë të dizajnuara për të siguruar lëvizshmëri maksimale për astronautët e të gjitha formave dhe madhësive.

Ky mision do të jetë shënues jo vetëm për NASA-n, por për të gjithë hulumtimin e hapësirës njerëzore, duke u shënuar si hera e parë që ka pasur një hapësirë, dy femra. Padyshim një ngjarje emocionuese dhe e rëndësishme, prandaj sigurohuni që të akordoni përmes rrjedhës së mësipërme.